Black Architecture
Flip Flop
Flip Flop
Flip Flop
Flip Flop
Flip-Flop reinterprets traditional beach huts to create a fully accessible, highly adaptable and flexible solution, able to accommodate groups.
 
When closed the simple ply cubes supporting the dynamic sinusoidal rolling ribbon roof make an elegant addition to the seafront. Beneath the unifying ribbon, the beach huts take the form of four simply plywood cubes elevated above pavement level to enhance views of the beach and sea from a wheelchair, improve privacy and minimise the visual intrusion of the adjacent road. The deck surrounding the huts allows access from the rear and amenity space to both the front and side of each hut. The sailcloth roof provides shelter from the elements, protecting the full footprint of the deck from both sun and the inevitable shower. A large number of configurations can be created by opening or closing the six hinged full sheet ply panels to the front and sides of each of the cubes which means all openings are 1220 mm wide, allowing easy access for wheelchair users. This simple intelligent design allows the huts to be easily reconfigured to accommodate wheelchair user groups from 4 to 16 people.
Client

Stage
Project Value

Sustainability
Bournemouth Borough Council
Ideas competition
£100,000

Fully accessible
Robust waterproof materials
FSC phenolic birch plywood
Recycled plastic decking
Recycled fabric ribbon roof