Black Architecture
Maderia
Maderia
Maderia
Maderia
Maderia
Maderia
Maderia
Maderia
A tight triangular site on a prominent junction in Bournemouth town centre called for a high quality contextual response.
 
Black developed a concept for a student housing led mixed use development with 650 m2 active retail units on the ground floor and 186 student study bedrooms arranged into 28 clusters with shared kitchen/living rooms above. To address the surrounding context a 'V' shaped courtyard typology is applied that creates built form on both of the adjoining streets, enclosing a triangular courtyard on two sides at the centre of the uban block. The key corner facing the roundabout is address by a generous sweeping curve, which subtly evokes the Art Deco buildings fond in the town. The oasis created by the elevated courtyard garden at the heart of the scheme is addressed by facades with a fenestration pattern of oriel windows to ensure that good daylighting levels are achieved within the study bedrooms while preventing overlooking to improve privacy.
Client
Stage

Developer

Sustainability
Haxted Estates
RIBA stages A to D
(Delivered by others)
Spectrum Housing Group

Town centre regeneration
Brownfield development
13.63 kWp Photovoltaic array