Black Architecture
Deckhouse
Deckhouse
Deckhouse
Deckhouse
Deckhouse
Deckhouse
Deckhouse
The Deckhouse was in a poor state of repair and required total refurbishment, including the incorporation of renewable energy technologies.
 
We stripped back the building to its original composite steel and timber frame, installed high performance insulation to beyond Building Regulation standards, along with thermally efficient windows with interstitial blinds and airtight detailling. A 2.1 Kwp photo- voltaic array and evacuated tube solar collector on the roof provide renewable electricity and hot water. Now when the sun shines the electricity meter runs backwards, exporting excess power to the grid. The interior features a stainless steel kitchen, poured resin floors, indigenous English ash joinery and a black glass clad shower room, freeing valuable space in the 50m² interior to create a second double guest bedroom. The project won Best Eco House in the Grand Designs Awards, but not just for the architectural ingenuity; it is the antidote to hair-shirt sustainability where function often destroys the form. This level of attention to detail makes sustainability highly desirable and a way of living people want to aspire to.
Client
Contractor


Sustainability
Private Client
Peter Watts &
Richard Ludford

Environmental refurbishment
High performance envelope
Airtight construction
Photovoltaic panels
Solar water heating