Black Architecture
Spalding
Spalding
Spalding
Creative thinking was required to unlock this complex town centre site within the Spalding Conservation Area and reconcile retail uses.
 
The key to unlocking the site plan was using the DIY store's garden centre to articulate the space between the two retail pavilions. The layout allows servicing space to be sited tightly behind the external retail space. A terrace of fourteen 1 and 2 bedroom apartments addresses the southern boundary of the site, screening the rear of the DIY store from the street. The northern public elevation of the scheme is conceived as a two storey brick screen wall which replicates the scale and rhythm of the factory which previously occupied the site. The wall, a mix of solid and void, defines a clear boundary to the site and provides continuity and enclosure of the retail development and its associated parking. Sculptural metal gates and boundary fencing, inspired by the work of Op Artist Victor Vasarely, depict the emblem of Spalding, the red tulip, securing the site at night.
Client
Contractor
Project Value

Sustainability
Bride Hall Developments
Marbank Construction
£5,000,000

Brownfield development
Mixed-use development
Town centre regeneration